Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Εντγουϊν Φλακ, το λιοντάρι της Αθήνας!


Το 1896 η Αυστραλία είχε ένα και μόνο εκπρόσωπο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που τα πήγε καλύτερα από κάθε άλλο συναθλητή του. Κέρδισε τρία μετάλλια, δύο χρυσά ένα χάλκινο, άσχετα εάν οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο, σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Στον στίβο και στο τένις. Στην Αυστραλία ελάχιστοι έμαθαν για τις επιτυχίες του. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μάθουν ότι ένας συμπατριώτης του είχε καταφέρει τόσα πολλά στην Αθήνα! Ο Εντγουϊν Φλακ γεννήθηκε στην Αγγλία, αλλά η οικογένειά του όταν αυτός ήταν πέντε χρόνων μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εγκαταστάθηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία και Βικτώρια κι ο μικρός σπούδασε λογιστικά για να αναλάβει θέση στο λογιστικό γραφείο του πατέρα του. Στη διάρκεια των σπουδών του έδειξε εξαιρετικά προσόντα σε πολλά αθλήματα. Όμως η εξέλιξή του διακόπηκε όταν πήγε στην Αγγλία για να εξειδικευτεί στα λογιστικά στην εταιρεία Price Waterhouse (σήμερα είναι η διάσημη PricewaterhouseCoopers. Εκεί κατάφερε να προπονηθεί ακόμα πιο εντατικά. 
Όταν έγινε γνωστό ότι θα γίνουν στην Ελλάδα Ολυμπιακοί Αγώνες ο Φλακ δεν έχασε την ευκαιρία. Γοητευμένος για την Ελλάδα, είχε άλλωστε σπουδάσει ελληνική ιστορία στην Αυστραλία, αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Έξι μέρες ταξίδευε με πλοία, τρένα και… κάρα για να φθάσει στο προορισμό του. Στα προκριματικά των 800μ τερμάτισε πρώτος παίρνοντας θριαμβευτικά το εισιτήριο για τον τελικό. Την επόμενη αγωνίστηκε στα 1.500μ. Λίγο πριν τον τερματισμό έτρεχε δίπλα δίπλα με τον Αμερικανό Αρθουρ Μπλέικ που ήταν φαβορί για το χρυσό. Το δυνατό φίνις του Φλακ τον βοήθησε να κερδίσει αφήνοντας πέντε, τουλάχιστον, μέτρα πίσω τον αντίπαλό του. Επόμενο τεστ ο Μαραθώνιος. Αν και δεν είχε τρέξει ποτέ του περισσότερο από 10 χιλιόμετρα μπήκε στον επίπονο αυτό αγώνισμα. Λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό κι αφού είχε διανύσει 32 χιλιόμετρα οι δυνάμεις του τον πρόδωσαν και κατέρρευσε. Ένας χωρικός πήγε να τον βοηθήσει κι από τα νεύρα του ο Φλακ τον γρονθοκόπησε! Ο πρίγκιπας Νικόλαος διέταξε την αποβολή του από τον αγώνα, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να συνεχίσει. Όμως δεν σταμάτησε εδώ. Δοκίμασε τις δυνάμεις του και στο τένις. Στο απλό αποκλείστηκε από τον Αριστείδη Ακρατόπουλο του Πανελληνίου. Στο διπλό αγωνίστηκε με τον Βρετανό Τζορτζ Ρόμπερτσον. Πέρασαν στον πρώτο γύρο χωρίς αγώνα και στα ημιτελικά αντιμετώπισαν τον ομογενή Αιγυπτιώτη Διονύση Κάσδαγλη που έμενε μόνιμα στο Μάντσεστερ και τον 17χρονο ομογενή από την Αγγλία Δημήτρη Πετροκόκκινο, μόνιμο κάτοικο Λονδίνου. Το ζευγάρι των Ελλήνων νίκησε, αλλά Φλακ και Ρόμπερτσον πήραν την 3η θέση μαζί με τους χαμένους του άλλου ημιτελικού. Δικαίως τον ονόμασαν οι Βρετανοί αθλητές που ήταν και φίλοι του «λιοντάρι της Αθήνας» Στην Αυστραλία επέστρεψε το 1898 κι ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση. Αργότερα αγόρασε μια φάρμα στο Μπένγουϊκ κι έζησε το υπόλοιπο της ζωής του. Ενδιάμεσα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και εκπροσώπησε σε συνέδρια την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας.


Ο Εντγουιν Φλακ σε αριθμούς
Πλήρες όνομα: Edwin Harold "Teddy" Flack
Γεννήθηκε: 5 Νοεμβρίου 1873 στο Λονδίνο  
Πέθανε: 10 Ιανουαρίου 1935 στο Μπένγουϊκ της Βικτόρια στην Αυστραλία
Εθνικότητα: Αυστραλός  
Αθλήματα: Στίβος (μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις), τένις
Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1896 (Αθήνα): 1ος στα 800μ (2.11.0) και στα 1.500μ (4.33.1), εγκατέλειψε στον Μαραθώνιο, 8ος στο μονό του τένις και 3ος στο διπλό (παρτενέρ ο Βρετανός Τζορτζ Ρόμπερτσον).
Ατομικά ρεκόρ 800μ: 2.07.0 (1894) Μίλι: 4.38.2 (1895)

Δεν υπάρχουν σχόλια: