Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Βαλερί Μπρούμελ, ένας ροκ σταρ σε μια χώρα που μισούσε το ροκ!


Ήταν χωρίς αμφιβολία rock. Ένας από τους πιο rock αθλητές που έβγαλε ο στίβος. Δυστυχώς γιαυτόν έζησε σ’ ένα καθεστώς που δεν αγαπούμε το rock. Το αντίθετο. Λάτρευε τη τάξη, την πειθαρχία και την υποταγή!
Ο Βαλερί Μπρούμελ, ο άλτης του ύψους που εξέπληξε τους πάντες κι έλαμψε σαν αστραπή στο άλμα εις ύψος. Είχε δύο επιλογές. Η θα συμβιβαζόταν ή θα στεκόταν απέναντι με όλες τις συνέπειες. Προσπάθησε να συμβιβάσει τις δύο επιλογές του. Δεν τα κατάφερε. Ο επαναστατικός του χαρακτήρας αντιδρούσε. Και το τίμημα της αντίδρασής του το πλήρωσε ακριβά. Σε προσωπικό επίπεδο.
Αυτό όμως το κόστος ήταν που τον ολοκλήρωσε σαν άνθρωπο. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Οι σημερινοί φίλοι του στίβου ίσως έχουν ακούσει το όνομά του, αλλά σχεδόν κανείς δεν τον έχει δει να αγωνίζεται… Κι όμως κέρδισε δύο ολυμπιακά μετάλλια και κατέρριψε έξι φορές το παγκόσμιο ρεκόρ! Κι όχι μόνο αυτό. Παντρεύτηκε τρεις φορές (αδιανότητο για κομμουνιστή), είχε φιλενάδες (ως παντρεμένος, επίσης κακό για την κομμουνιστική ηθική), έπαιζε χαρτά (απαράδεκτο…) και έγραφε βιβλία που στηριζόντουσαν σε προσωπικά βιώματα (ύποπτο…)
Το αδύναμο παιδάκι Κι όμως το παιδάκι που είδε το φως της ζωής στις 14 Μαΐου 1942 (πολλοί Δυτικοί τον θέλουν γεννημένο ένα μήνα νωρίτερα, αλλά κάνουν λάθος) στο Ταμπουζίνσκι της Σιβηρίας ήταν εξαιρετικά ασθενικό. Αν το έβλεπε κάποιος θα απέκλειε ασφαλώς τη πιθανότητα να ασχοληθεί με οποιοδήποτε σπορ. Ανοίγουμε παρένθεση. Το όνομα Μπρούμελ ασφαλώς και δεν είναι Ρωσικό. Η οικογένειά του καταγόταν από την Αγγλία και μέσω Γερμανίας πήγε στη Ρωσία. Μάλιστα μακρινός του πρόγονος ήταν ο αλσατός συνθέτης Αντόνιο Μπρούμελ (1470-1520).
Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στη Κίνα και ως γεωλόγος εγκαταστάθηκε στη Σιβηρία κι εργαζόταν στα ορυχεία της περιοχής. Αυτό έχει τη σημασία του για να εξηγήσει την αντικορφομιστική του συμπεριφορά. Ευτυχώς για την εξέλιξη του νεαρού Μπρούμελ η οικογένειά του το 1955, ενώ αυτός ήταν 13 χρόνων, εγκαταστάθηκε στο Βοροσίροβγκραντ της Ουκρανίας. Κι εκεί άρχισε να πηδά ένα σχοινάκι. Ήταν μέρος του μαθήματος της γυμναστικής. Μόνο που το καχεκτικό αγόρι πηδούσε πολύ πιο πάνω από το σχοινάκι.
Η ευελιξία του ήταν εκπληκτική. Δεν άργησε να στραφεί στον αθλητισμό και στο ύψος. Το… μυξιάρικο! Το 1960 είναι μόλις 18 χρόνων όταν ανακοινώνεται ότι θα πάει στους Ολυμπιακούς στη Ρώμη.
Πολλοί μιλούν για σκάνδαλο. «Η ΕΣΣΔ έχει χιλιάδες αθλητές υψηλού επιπέδου. Δεν μπορεί ένα… μιξιάρικο χωρίς τις πολύ μεγάλες επιδόσεις να την αντιπροσωπεύσει σε μια τόσο μεγάλη διοργανωση», ψιθυρίζουν κάποιο. Ο Μπρούμελ δεν τους ψιθύρισε, αλλά τους φώναξε από το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Είχε δώσει σκληρή μάχη με τον συμπατριώτη του Σβλακάτζε. Πήδηξαν το ίδιο ύψος (2μ16) κι έχασε στις προσπάθειες. Εκκίνηση εξαιρετική. Δύο χρόνια αργότερα κερδίζει στο Βελιγράδι και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2μ21).
Ο…. 666: Ο θρίαμβος έρχεται το 1964 στο Τόκιο. Κερδίζει το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 2μ18. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο στο Ρώμη, όσο και στο Τόκιο κατέρριψε το Ολυμπιακό ρεκόρ. Μόλις όμως εμφανίστηκε στο σκάμμα του ύψους οι προληπτικοί έκαναν τον σταυρό τους. Φορούσε το νούμερο…666. Ένας Αμερικανός ραδιοσχολιαστής σχολίασε ότι ο Τόμας, η ελπίδα των ΗΠΑ στο αγώνισμα είχε εξασφαλισμένο το χρυσό κόντρα στον εκπρόσωπο του… διαβόλου. Βλέπετε βρισκόμαστε στη καρδιά του ψυχρού πολέμου και για τις ανάγκες του επιστρατεύονταν και οι… διάβολοι. Ο Τόμας έχασε στη διαφορά προσπαθειών κι ήταν ο καλύτερος φίλος του Μπρούμελ αφού είχαν συναντηθεί και σε άλλους μεγάλους αγώνες!
Μετάλλιο από το κόμμα: Στα 22 χρόνια του ο Βαλερί Μπρούμελ ήταν ένας σταρ. Το κόμμα το 1961 τον είχε εγκαλιάσει και τους είχε απονείμει το μετάλλιο των σπορ. Μόνο που ο Μπρούμελ κάθε άλλο παρά το πρώτυπο του κομμουνιστή αθλητή ήταν. Του άρεσε η ταχύτητα, τα ακριβά αυτοκίνητα και η γλυκιά ζωή. Λάτρευε το ασθενές φύλλο. Ο γάμος του με την αθλήτρια γυμναστικής Σβετλάντα Λαζάρεβα το 1963 θυμίζει κάτι από Δύση. Λάμψη αστέρων, εξώφυλλα στα συνήθως αυστηρά κομματικά περιοδικά. Δείχνουν ευτυχισμένοι κι ένας γιος έρχεται να συμπληρώσει την ευτυχία τους. Όλα αυτά μέχρι τη μοιραία στιγμή…
Το ατύχημα που άλλαξε τη ζωή του: Ήταν το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου 1965. Η ολοκαίνουργια «Java» της Σοβιετικής πρωταθλήτριας στη μοτοσικλέτα Ταμάρα Γκολίκοβ φίλης και ερωμένης ήταν μια πρόκληση. Η Ταμάρα προθυμοποιείται να τον πάει στο σπίτι από το Αθλητικό Κέντρο του Λουζνίσκι σε χρόνο μηδέν. Θα γκάζωνε μέχρι τέλους τη μηχανή για να δοκιμάσει την τελική της ταχύτητα. Ο Βαλερί ανέβηκε στη μηχανή και ξεκίνησαν. Μόνο που ο αγώνας με το χρόνο κράτησε λίγο για να αρχίσει ένας άλλος αγώνας για τον Μπρούμελ που έμοιαζε με Γολγοθά. Έβρεχε εκείνο το βράδυ και η μηχανή βρήκε λάδια στο δρόμο. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν και οι δύο με δύναμη στο έδαφος. Ο Μπρούμελ τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια. Διαλύθηκε η κνήμη του. Σε πέντε χρόνια θα έκανε 32 εγχειρήσεις για να σωθεί όχι η αθλητική του καριέρα, αλλά η ίδια η δυνατότητά του να περπατά χωρίς βοηθήματα! Στα 23 του χρόνια έγινε εσώκλειστος διαφόρων νοσοκομείων. Δίπλα του στάθηκαν οι φίλοι του, αλλά όχι η γυναίκα του που πήρε το παιδί τους, αλλά και ότι είχαν αποκτήσει κι έφυγε. Ο Μπρούμελ μαζί με τον αγώνα να περπατήσει ξεκινούσε κι ένα δικαστικό αγώνα για να πάρει πίσω το παιδί του και την περιουσία του. Την όποια περιουσία είχε…
Η προσπάθεια για επιστροφή
Τις 25 μικρές και 7 μεγάλες εγχειρήσεις τις κατέγραψε στο ημερολόγιό του. Μαζί και τις προσπάθειες να επιστρέψει στους στίβους. Το 1969 περνά τα 2μ06 και το 1970 τα 2μ09. Οι επιδόσεις του είναι μακριά από αυτές που θέλει. Στρέφεται σε άλλα αγωνίσματα. Ασχολείται με άλλα αθλήματα. Σκοποβολή, σκάκι, μπάσκετ, ποδηλασία… Στρέφεται στη λογοτεχνία. Γράφει το βιβλίο «Ύψος» και επεξεργάζεται το ημερολόγιό του. Υπαγορεύει στο λογοτέχνη Αλεξάντερ Λάπσιν το μυθιστόρημά του «Μην προδώσεις» που δημοσιεύεται σε εφημερίδα και μεταφράζεται σε επτά γλώσσες! Το 1972 έρχεται ένα γεγονός να τον κλονίσει και πάλι. Είναι επίσημος προσκεκλημένος των Γερμανών διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Επιβιβάζεται στο αεροπλάνο, αλλά στον έλεγχο που γίνεται αποκαλύπτεται ότι είχε μαζί του περισσότερα δολάρια από τα επιτρεπόμενα. Τον κατεβάζουν άρον άρον. Η υπόθεση δεν δημοσιοποιείται, αλλά για δεύτερη φορά στη ζωή του νοιώθω παρίας. Η πρώτη ήταν όταν μικρός, σχεδόν νεογέννητο οι συμπατριώτες του έβλεπαν με μισό μάτι την οικογένειά του που είχε Γερμανικές ρίζες! Παράλληλα στο σπίτι του μαζεύονται διάφοροι τύπου που παίζουν χαρτιά. Από ηθοποιοί μέχρι συγγραφείς και καλλιτέχνες που δεν περιλαμβάνονται στους φίλους του κόμματος.
Ο σωστός γάμος! Η ανασφάλεια για το μέλλον του, οι υποψίες του κόμματος για τη συμπεριφορά του διαλύονται τον επόμενο χρόνο, το 1973 όταν παντρεύεται την αμαζόνα Γέλενα Πετούσκοβα. Ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερή του, είχε πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς του 1968 και ’72, είχε κερδίσει τρία μετάλλια (ένα χρυσό, δύο αργυρά), αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι ο πατέρας της ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Ο γάμος έδιωξε τις υποψίες. Ο έρωτας ήταν σφοδρός, τουλάχιστον για τους φίλους του ζευγεριού. Γρήγορα όμως φάνηκε ότι η νύφη είχε μάθει αλλιώς. Κι ο Βαλερί ήταν ένας άνθρωπος σε ανάγκη. Το διαζύγιο ήταν περισσότερο πολιτισμένο.
Ο Χριστιανός Βαλερί Το 1989 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Πέφτει το τείχος του Βερολίνου, γκρεμίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα από την εξουσία κι ο Μπρούμελ αλλάζει πορεία. Βαφτίζεται Χριστιανός και γίνεται το αγαπημένο παιδί του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν! Ένας τρίτος γάμος με τη Σβετλάνα, μια γιατρό που γνώρισε σε μια από τις πολλές θεραπείες του έρχεται να σφραγίσει την ευτυχία που τόσο ζητούσε. Η Σβετλάντα έχει ένα γιό εννιά χρόνο. Μαζί του κάνει άλλον ένα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Βαλερί βρίσκει τη γαλήνη σε μια χώρα στην οποία συμβαίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές. Στις 26 Ιανουαρίου 2003 έκλεισε για πάντα τα μάτια του. Πέθανε από καρκίνο. Στα 61 χρόνια του πρόλαβε να ζήσει τα πάντα!
O Βαλερί
Μπρούμελ
σε αριθμούς
Πλήρες όνομα: Valeriy Nikolayevich Brumel
Γεννήθηκε: 14 Απριλίου 1942 στο Ταμπουζίνσκι της Σιβηρίας
Πέθανε: 26 Ιανουαρίου 2003 στη Μόσχα
Εθνικότητα: Σοβιετικός/Ρώσος
Άθλημα: Άλμα εις ύψος
Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1960 (Ρώμη): 2ος με 2μ16 (ο.ρ)
1964 (Τόκιο): 1ος με 2,18 (ο.ρ)
Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα
1962 (Βελιγράδι): 1ος με 2μ21
Παγκόσμια ρεκόρ
2μ23 στις 18 Ιουνίου 1961 στη Μόσχα
2μ24 στις 16 Ιουλίου 1961 στη Μόσχα
2μ25 στις 3 Αυγούστου 1961 στη Σόφια
2μ26 στις 27 Ιουλίου 1962 στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια
2μ27 στις 31 Αυγούστου 1962 στη Μόσχα
2μ28 στις 21 Ιουλίου 1963 στη Μόσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια: